Председница Владе Ана Брнабић посетила Завод

Председница Владе Ана Брнабић посетила је Завод за вредновање образовања и васпитања, где су у току припреме за штампање и прегледање завршног испита за ученике осмог разреда, који следеће седмице полажу малу матуру. Том приликом је истакла да је процес полагања мале матуре ове године дигитализован у највећој мери и да је тиме учињен безбеднијим, сигурнијим, ефикаснијим и објективнијим, те да очекује да полагање мале матуре од сада буде сигурније и објективније.

 

Председница Владе Ана Брнабић посетила је Завод за вредновање образовања и васпитања, где су у току припреме за штампање и прегледање завршног испита за ученике осмог разреда, који следеће седмице полажу малу матуру. Том приликом је истакла да је процес полагања мале матуре ове године дигитализован у највећој мери и да је тиме учињен безбеднијим, сигурнијим, ефикаснијим и објективнијим, те да очекује да полагање мале матуре од сада буде сигурније и објективније

Том приликом, она је навела да се тестови од ове године прирпемају и штампају искључиво у Заводу и додала да је држава уложила 40 милиона динара за најновију и најмодернију опрему за штампање.

Објаснила је да је процес скенирања и прегледања тестова у потпуности дигитализован у шта је уложено додатних 20 милиона динара за набавку нових скенера и компјутера.

“Професори који оцењују тестове седе за компјутером у својим школама и то сада иде много брже и ефикасније”, рекла је Брнабићева.

Нагласила је да ће читав процес од сада бити и објективнији јер је прегледање тестова “анонимно”, односно, професори не знају чији задатке прегладају и из којих су школа и градова.

“Урадили смо огроман, важан и комплексан посао, овим решавамо вишедеценијски проблем са полагањем мале матуре који су годинама пратиле разне афере”, рекла је премијерка.

Најавила је да ће следеће године бити до краја спроведен процес дигитализације мале матуре када ће ученици на компјутеру решавати тест, а не на папиру у школи.

Представљању новог процеса штампања и прегедања тестова присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, а поред њих, новинварима се обратио и директор Завода Др Бранислав Ранђеловић.

Ученици осмог разреда полагаће завршни испит у матичној основној школи 17, 18. и 19. јуна, решавањем тестова из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованог теста.

Тест из српског/матерњег језика биће одржан 17. јуна, из математике 18. јуна, а решавање комбинованог теста 19. јуна.