Успешно спроведен Завршни испит 2020

01.07.2020. Завршни испит на крају основног образовања и васпитања у школској 2019/2020. години успешно је спроведен у јуну 2020. Овогодишњи завршни испит унапређен је у великој мери у односу на претходне године, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Факултетом организационих наука и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Ученици су 16. јуна полагали тест из српског, односно матерњег језика, 17. јуна тест из математикe и 18. јуна комбиновани тест. Завод је, као и претходних година, припремио тестове на српском језику и на језицима националних мањина (албански, бугарски, босански, мађарски, словачки, русински, румунски и хрватски језик).

У складу са препорукама Заштитника грађана у вези са организацијом и штампањем из јула 2019, Влада Републике Србије је обезбедила најсавременију штампарску машину, чиме је омогућено штампање тестова по највишим безбедносним процедурама у просторијама Завода. Ове године тестове је ка школама дистрибуирала Пошта Србије, што је уобичајена пракса у већини земаља Европске уније.

Након спроведених испита, сви тестови су транспортовани назад у Завод, како би се у скенинг центру Завода сви ученички радови скенирали, а затим и електронски прегледали. За реализацију овог дела завршног испита коришћено је 20 брзих скенера који су за дан скенирали преко 70 000 тестова, а задужени су били Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Факултет организационих наука. Наставници, који су прошли посебно креиране обуке, у целој земљи су онлајн прегледали тестове. Након завршеног прегледања и објављивања резултата, успешно је спроведен упис ученика у први разред средње школе.